>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Wenteling

TITEL: Wenteling

GENRE: poëzie

AUTEUR: Lies Van Gasse

UITGEVERIJ: Wereldbibliotheek

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Met 'Wenteling' is Lies Van Gasse aan haar vierde bundel toe (vijfde als je ook 'Waterdicht' met Peter Theunynck telt). Sinds haar debuut 'Hetzelfde gedicht steeds weer' (2008) zit de jonge dichteres allesbehalve stil. Naast haar eigen gedichten (we waren erg onder de indruk van het bekroonde 'Brak de waterdrager') verwachten we binnenkort ook 'Hauser', een beeldend-literaire samenwerking met Herman de Coninck-laureate Annemarie Estor. Een productieve jongedame dus, maar niet alleen dat: Van Gasse levert kwaliteit, wat ze in 'Wenteling' opnieuw bewijst.

"Wij, die na jaren stribbelen,
zijn wat we nooit wilden worden."
(Wenteling XIII)

Haar poëzie is raak, staat met twee voeten in het leven en lijkt zich regelmatig te richten op het onmogelijke. Pijnlijk soms, maar pijnlijk mooi.

"Dat steekt gedachten in zijn achterzak,
gebruikt verwardheid als excuus
voor huizen zonder perspectief."
(Wenteling XIX)

Lies Van Gasse schrijft beeldend en muzikaal, wat haar gedichten vlot leesbaar maakt en de bundel erg toegankelijk. Haar beeldende taal en mooie metaforen brengen je ook telkens iets nieuws: na één lezing snak je naar een volgende omdat je weet dat er meer smaken verborgen zitten dan je reeds proefde.

"Deze ochtend, met niets dan gaten in het pantser
sta ik weer bij het begin.

Mensen zingen
en rijden voorbij

en ik moet nog iets kapotslaan
voor ik terug kan naar mijn strand."
(Wenteling XIII)

Wenteling treft je in zijn schoonheid, in de ongrijpbaarheid van het leven, de onmogelijkheid van het volmaakte. Wenteling is draaien om een vaste kern: aanwezig maar niet helemaal tastbaar. Wenteling is steeds terugkeren naar een begin, een prille en onzekere houvast.

"Ik wilde worden, maar ik was."
(Wenteling XXXII)

Wie zich (nog) eens aan poëzie wil wagen, heeft aan 'Wenteling' en de bundels van Lies Van Gasse vrienden voor het leven.

gepubliceerd op 7/06/13, 21:58