>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


De Renner

TITEL: De Renner

GENRE: Fictie

AUTEUR: Tim Krabbé

UITGEVERIJ: Prometheus

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 12.50

BOEK: W.a.t. e.e.n. b.o.e.k!

Heerlijk. Van de eerste tot de laatste letter heb ik genoten, gesmuld en gulzig meegekoerst door de literaire autobiografische wielerklassieker die Krabbé [vijf] maanden voor mijn geboorte publiceerde.

In 'De renner' beschrijft Tim Krabbé zijn deelname aan de Ronde van Mont Aigoual in juni 1977, een 137km lange koers met verschillende beklimmingen en de 309e koers waar Krabbé aan deelneemt.

"De Ronde van Monta Aigoual is de mooiste en de zwaarste koers van het seizoen"

Krabbé beschrijft minutieus de koers van km tot km, waar hij zich in de koers bevindt, wat er gebeurt, hoe hij zich voelt of welke gedachtes hij heeft. Je kan als lezer niet anders dan meeleven in het koersverloop en vol spanning mee naar de finish lezen.
Wanneer Krabbé zijn gedachten deelt, steek je als lezer best wel wat op over hoe er gekoerst wordt en wat de geplogenheden tijdens zo'n wedstrijd zijn. Maar ook over wat afzien is, wat motiveren is en waar Krabbé wel of niet op de fiets wil zitten.

Daarnaast krijg je anekdotes en verhalen mee over de grootste koersen of legendarische wielrenners, want "het is een misverstand dat je het aan de werkelijkheid zou kunnen overlaten zichzelf te vertellen. [...] De werkelijkheid mist de kern van de zaak; om een duidelijk beeld te geven heeft de werkelijkheid een hulpmiddel nodig, de anekdote."

Laat je niet vangen door het thema of wat een beperkte verhaallijn lijkt: De Renner is een literair pareltje an sich. Natuurlijk is het allemaal veel mooier, grootser en indrukwekkender wanneer je van koers, fietsen of wielrennen houdt, maar lezenswaardig is het sowieso. Meeslepend en vol inhoud. Straf. Heel straf. Echt waar.

gepubliceerd op 10/10/20, 15:09