>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Karoo

TITEL: Karoo

GENRE: roman

AUTEUR: Steve Tesich

UITGEVERIJ: Prometheus

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Steve Tesich week op zijn 14de met zijn familie van Servië uit naar Amerika. Daar bracht hij de resterende 39 jaren van zijn leven door met het schrijven van theater- en televisiestukken. Tijdens zijn leven publiceerde hij één roman 'Summer Crossing', het heerlijke 'Karoo' werd in 1998, 2-jaar na zijn overlijden gepubliceerd.
In Karoo introduceert Steve Tesich de succesvolle Hollywood-scriptdokter Saul Karoo, fixer van gebrekkige filmscenario's: rijk, gelukkig gescheiden maar-toch-niet-helemaal, egocentrisch en een drankprobleem: hoeveel hij ook drinkt, hij wordt niet meer dronken.
Hoe goed hij ook andermans rotzooi in succesvolle films weet om te toveren, de puinhoop van zijn eigen leven krijgt hij niet onder controle: hij verwaarloosd zijn geadopteerde zoon, kwam al jarenlang niet bij zijn moeder over de vloer en blijft in een haat-liefde scheiding met zijn vrouw verwikkeld.
Terwijl hij stilaan de leeftijd een rol voelt spelen, weigert hij puberaal een ziektekostenverzekering te nemen en maakt hij steeds meer brokken.
Als Karoo gevraagd wordt de film van een oude meester te fixen, herkent hij in één van de hoofdpersonages een vrouw uit een ver en verdrongen verleden.
Dan besluit hij het heft in handen te nemen en de brokken op te ruimen, zijn eigen leven en dat van de mensen in zijn naaste omgeving te fixen. Saul Karoo speelt voor god en betaalt daarvoor. Natuurlijk. Met pasmunt.
'Karoo' is een wervelende roman over neergang, loutering en meer van de lekkers. Smakelijk, soms meedogenloos en meeslepend leesvoer: ideale hangmat-stuff ;)

gepubliceerd op 17/07/13, 22:55