>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Astronaut van Oranje

TITEL: Astronaut van Oranje

GENRE: science fiction horror satire

AUTEUR: Andy Fierens & Michaël Brijs

UITGEVERIJ: De Bezige Bij

GELEZEN DOOR: Gert

PRIJS: € 18.90

BOEK: Astronaut van Oranje heeft een boeiend parcours onder literaire recensenten achter de rug: sommige verwaardigden zich niet tot het recenseren van dit boek, maar vonden het wel nodig dat te melden. Anderen kraakten het af in stukjes tekst de naam recensie onwaardig, nog anderen leken wel een poging te wagen maar stoorden zich aan wat ze dan als 'infantiele' humor bestempelden of konden zich geen weg vinden in wat-het-genre van dit boek dan ook mocht zijn.

Wij genoten met volle teugen van dit uniek staaltje literatuur en begrijpen niet dat recensenten zich steeds aan dezelfde steen stoten.
Moet een boek ernstig zijn om literatuur te zijn? Moet een genre definieerbaar zijn om te bestaan? Moet elk boek in een hokje passen om een recensie waardig te zijn?

Nee toch?

Astronaut van Oranje is een fascinerend staaltje Vlaamse geëngageerde scifi (volgens de auteurs zelve: "een hilarische anarcho-sciencefictionhorrorsatire voor alle lezers die bezorgd zijn over de toekomst van de Lage Landen) waarmee de gemiddelde recensent blijkbaar niet weet wat aanvangen.

Nu, dat het niet eenvoudig is om dit boek te recenseren, ondervinden we momenteel aan den lijve, maar dat zegt meer over ons dan het boek.

In Astronaut van Oranje volgen we de avonturen van Kapitein Borms die met het ruimteschip Rex (in de vorm van de IJzertoren) doorheen het heelal suist op weg naar de ruimtebasis Vulva.

Subtiele humor is aan de heren niet besteed, maar omdat we zelf vinden dat je geen grap moet laten liggen, leidt dit tot het nodige vermaak tijdens het lezen. Verder laten de auteurs geen heilig huisje heel, zetten ze links en rechts de nodige figuren en ideeën in hun hemd en trekken ze alles wat zo mooi en groots is aan het nationalistische gedachtegoed in twijfel of in het belachelijke.

Politieke correctheid? Lak aan.
Subtiliteit? Lak aan.
Hokjesdenken? Lak aan.
Stijl? Vlot, meeslepend en bijwijlen hilarisch.
Plot? Euh, ja.

Kortom: Astronaut van Oranje is een volstrekt lezenswaardig unicum in onze Vlaamse letteren. Heerlijk vinden we zoiets!

gepubliceerd op 3/03/16, 16:48