>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


A scanner darkly

TITEL: A scanner darkly

GENRE: cult/sf

AUTEUR: Philip K. Dick

UITGEVERIJ: Gollancz SF Masterworks

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: In "A scanner darkly" (de titel is een persiflage op een bijbel-passage) draait alles rond 'Substance D' een erg verslavende en levensgevaarlijke drug in een niet zo verre toekomst.

Bob Arctor is een undercover politieagent die op zoek moet naar de bron van het alom aanwezige Substance D. Om die bron te vinden moet hij echter zelf gebruiker worden, wat al gauw tot verslaving leidt, met alle gevolgen van dien. Zowel de situatie waarin hij verzeilt (agent/verslaafde tussen de gebruikers) als het feit dat hij zichzelf moet observeren (ook de politie weet niet hoe hun undercover-agenten eruit zien) zorgen voor een fascinerend spel met identiteit en de onzekerheid over wie we zijn.
Er zit heel wat humor in het boek, maar de schrijnende ondertoon zorgt steeds opnieuw voor een ongemakkelijk gevoel.

Het scifi gehalte van dit cultboek is behoorlijk klein, hoewel enkele technologische snufjes de plot meer ademruimte geven en het verhaal links en rechts wat intenser maken, zou het zich gewoon vandaag kunnen afspelen en even confronterend zijn.

Philip K. Dick schreef het boek zonder te moraliseren (zoals hij zelf zegt in het nawoord), al zijn de gevolgen van het gebruik van Substance D pijnlijk genoeg om die moraal vanzelf te laten doorschemeren.
De auteur verloor in zijn leven heel wat mensen uit zijn omgeving aan druggebruik en draagt het boek aan hen op, zonder hen met de vinger te wijzen. "Ze wilden gewoon spelen en moesten daar een veel te zware tol voor betalen".

A scanner darkly greep ons bij de keel, bij aanvang door de setting, de humor en het spel met identiteit. Verderop had de plot iets sneller mogen komen, maar hé, wie zijn wij om Philip K. Dick in vraag te stellen? ;)

gepubliceerd op 26/02/14, 21:19