>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Schitterende Ruïnes

TITEL: Schitterende Ruïnes

GENRE: roman

AUTEUR: Jess Walter

UITGEVERIJ: Marmer

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Heerlijk en frustrerend vinden we dat: zo'n boek dat je niet loslaat, je dwingt om verder te lezen en naarmate het vordert je gretigheid alleen maar doet toenemen. Zo'n verhaal dat je doet smachten naar de laatste bladzijde, maar meteen na het slotakkoord een pijnlijke leegte nalaat.
Ja, mooie liedjes duren niet lang, maar de tijd die we ermee doorbrengen kan intens en gelukzalig zijn.
Jess Walter levert met 'Schitterende ru�nes' een knap staaltje literatuur van de bovenste plank af. Een boek als het leven zelve: hoe de deining uit het ene leven een golfslag in het andere wordt. Hoe onze levens vervlochten zijn, maar evenzeer telkens een andere kan uitwaaien.

"Verhalen zijn mensen. Ik ben een verhaal, jij bent een verhaal... je vader is een verhaal. Onze verhalen schieten alle kanten op, en soms, als we geluk hebben, schuiven onze verhalen in elkaar, en dan zijn we een tijdje minder alleen"

In een veelvoud aan literaire stijlen - die nergens geforceerd aanvoelen, maar naadloos passen in de logica van het verhaal - schetst Jess Walter het leven van zijn personages in heden en verleden. Het boek springt doorheen de tijd, van personage naar personage en staat de lezer zo slechts druppelsgewijs toe om de vele facetten van het verhaal te ontdekken en het vlechtwerk dat het leven is te ontwarren. De kracht van 'Schitterende ru�nes' is dat dit allemaal heel erg natuurlijk aanvoelt en het verhaal er aan kracht bij wint.

Liefde, dood, verraad, keuzes maken en de gevolgen daarvan, verantwoordelijkheid nemen en andere existenti�le kwesties: 'Schitterende ru�nes' doseert ze allemaal in perfect afgewogen porties.

Kortom: een toegankelijke en meeslepende roman met een flinke portie literaire en levensbeschouwelijke meerwaarde! Smullen maar!

gepubliceerd op 3/03/16, 16:48