>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Onder het net

TITEL: Onder het net

GENRE: roman

AUTEUR: Iris Murdoch

UITGEVERIJ: Atlas

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Wat een sfeer, wat een karakters. Iris Murdoch zweefde al lange tijd in ons achterhoofd, maar pas toen we een Nederlandstalige uitgave van haar debuut 'Under the net' (1954) te pakken kregen, sloegen we aan het lezen.
Murdoch had een rijkgevulde carrière en schreef een omvangrijk oeuvre bij elkaar. Ze was van verschillende markten thuis en leverde zowel haar bijdrage aan de literatuur als de filosofie, de poëzie en het theater.
In 'Onder het net' voelen we al snel de thema's aan die Murdoch ook later in haar werk gebruikte en waar ze een erg scherpe blik op had: de relaties tussen mannen en vrouwen, waarom ze werken of waarom ze net niet werken. Ook de relaties tussen mannen onderling, de gevolgen van keuzes en hoe we daarmee omgaan weet ze haarfijn te treffen met haar vlotte pen.
De amusante personages uit 'Onder het net' hebben allemaal wel een kantje aan hun persoonlijkheid dat het verhaal extra kleur geeft en de onderlinge relaties fascinerend en leerrijk maakt. Een gefrustreerd schrijver en zijn grappige rechterhand, een dromerige filosoof, een ondernemer met sterk verbaal talent en een gouden hart, het raadselachtige dametje in het even obscure winkeltje en dan de mooie en getalenteerde zussen die het helemaal kunnen maken in de film- of muziekwereld.
Binnen dat select groepje gebruikt Murdoch een verhaallijn over verraad, eigenbelang en liefde om ons een heldere blik te gunnen op het spel van geven en nemen, twijfelen en doen dat de menselijke relaties zo boeiend maakt. En dat doet ze goed.
'Onder het net' had ons - met zijn sterke sfeersetting - onmiddellijk in de greep en liet onze aandacht geen moment toe te verslappen. We twijfelen er niet aan dat we bij een tweede lezing nog meer uit dit boek zouden halen. Uitgevers? Iemand?

gepubliceerd op 3/04/14, 10:39