>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Grondstof

TITEL: Grondstof

GENRE: literaire roman

AUTEUR: Jörg Fauser

UITGEVERIJ: Leesmagazijn

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Het autobiografische 'Grondstof' vertelt het wedervaren van Harry Gelb, een jongeman met schrijfambities in de alternatieve cultuur eind jaren '60.
Na een verblijf in Istanbul - rock'n roll, associatief schrijven, opium en dromen van een literaire carrière - belandt Gelb weer in Duitsland waar hij zijn junkiebestaan achter zich laat (de fles komt in de plaats) en op zoek gaat naar werk, identiteit, een uitgever en een reden van bestaan. Al deze elementen vormen de grondstof voor de roman.
Fauser schrijft goed, vergelijkingen met Bukowski zijn begrijpelijk (drankorgel rolt van de ene job in de andere en heeft het tussendoor over vrouwen en schrijven) maar doen hem eigenlijk oneer aan. Zijn stijl is meer literair en minder schreeuwerig. Jörg Fauser (die op 43-jarige leeftijd om het leven kwam al wandelend op een autostrade) geeft een unieke blik in de Duitse tegencultuur en schetst onder meer het leven in een commune, pogingen om de tegencultuur ten gelde te maken en de onzekerheid van een zoekende jongeling. Mooie, tragische en soms hilarische randfiguren kleuren het boek terwijl Fauser ons van opiumverslaving in Istanbul via bankkantoren, nachtelijke feestjes en politieke vergaderingen naar een confronterend slot leidt. Aanrader.

gepubliceerd op 3/03/16, 16:49