>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Moby Dick

TITEL: Moby Dick

GENRE: roman

AUTEUR: Herman Melville

UITGEVERIJ: Athenaeum

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Dan koop je voor je zoon een t-shirt van Moby Dick (literaire opvoeding komt nooit te vroeg), krijg je natuurlijk meteen de vraag om het verhaal te vertellen. Verre van onlogisch, maar verdikke, we hadden Moby Dick helemaal nog niet gelezen. Natuurlijk wisten we dat er één of andere knotsgekke kapitein (Achab, we hebben al wel eens meegedaan aan een quiz) op een witte walvis jaagt, maar dat leek ons nogal dunnetjes als inhoud voor een 19de eeuwse klassieker.

En inderdaad. Hoewel er over het verhaal an sich niet meer vertelt hoeft dan we blijkbaar al wisten, mag je Moby Dick terecht een klassieker noemen. Herman Melville maakt van de jacht op de witte walvis een epische roman over wraak, de mens, de zee en het leven.

Achab's jacht op Moby Dick is een persoonlijk en nietsontziende wraakmissie waaraan Melville een hele encyclopedie van de walvisvaart ophangt. Saai? Allerminst. Natuurlijk lazen we het ene hoofdstuk liever dan het andere, maar dat zegt meer over onze persoonlijke interesses dan over het werk zelf. Het boek bevat schitterende filosofische bespiegelingen - we waren al verkocht toen Melville in het eerste hoofdstuk uitweidde over de band tussen de mens en water - grondige wetenschappelijke verhandelingen - de anatomie van een walvis kent inmiddels geen geheimen meer voor ons - en verhelderende culturele essays.

Moby Dick was post-modernistisch voor iemand per se die term wilde lanceren en behoort met recht en rede tot de literaire canon. Bijna 600 bladzijden literair genot, en ook al wisten we bij voorbaat hoe de strijd tussen Moby Dick & kapitein Achab afliep, dat heeft ons geen seconde gestoord.

Een verrijking voor onze bibliotheek, absoluut. Maar hoe we dat verhaaltje nu aan die 6-jarige zoon moeten vertellen, daar zijn we nog niet helemaal uit...

gepubliceerd op 9/06/14, 22:04