>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Monte Carlo

TITEL: Monte Carlo

GENRE: roman

AUTEUR: Peter Terrin

UITGEVERIJ: De Bezige Bij

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Wat een heerlijk taalgebruik. Wat een prachtige zinsconstructies. Wat een mooie opening.

In een recensie in De Groene Amsterdammer lazen we: 'de eerste 40 bladzijden moeten tot de beste behoren die Peter Terrin in zijn leven geschreven heeft' en daar zijn we het volmondig mee eens. Misschien iets te enthousiast vertellen we u graag dat die eerste veertig bladzijden bij de mooiste zijn die we ooit lazen.
Peter Terrin (in 2012 bekroond met de Ako-literatuurprijs voor 'Post Mortem') schetst het drama waarmee zijn hoofdpersonage Jack Preston af te rekenen krijgt op subtiele en stilistisch indrukwekkende wijze. Hoewel je van bij de openingszin vermoedt waar het naartoe gaat, krijg je slechts met mondjesmaat de informatie om alles in de juiste context te plaatsen.

We geven hierover niet graag meer weg, omdat we het zelf zo heerlijk vonden het gaandeweg te ontdekken. (achterflappen lezen doen we ook zelden of nooit)

Nadien gaat Jack Preston hoopvol op zoek naar erkenning, maar die blijft uit. De pers interpreteerde het drama - dat zich afspeelt in de beau monde van de Formule 1 wereld in 1968 - op een heel andere manier en het uitblijven van dankbaarheid en respect begint een steeds grotere impact op het leven van Preston te hebben.

Het is schrijnend om als lezer aan te zien hoe de niet erkende held van het verhaal steeds meer grip verliest op zijn huwelijk, zijn omgeving en zichzelf. Terrin schrijft een eenvoudig verhaal, maar raakt daarmee aan de pijnlijke oneerlijkheid van het leven zelf.

Bloedmooi, aangrijpend en geschreven in een prachtige taal. 'Monte Carlo' is wat ons betreft een toppertje. Lezen die handel.

gepubliceerd op 20/06/14, 11:21