>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Dat hebben we gehad

TITEL: Dat hebben we gehad

GENRE: oorlogsroman

AUTEUR: Robert Graves

UITGEVERIJ: Ambo/Anthos

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Robert Graves (1895 - 1985) was een Engels dichter die tijdens WOI in de Franse loopgraven vocht. De titel van zijn op 33-jarige leeftijd geschreven biografie 'Goodbye to all that' (vertaald als 'Dat hebben we gehad') werd inmiddels een staande uitdrukking in de Engelse taal.

De memoires van Graves worden bepaald door zijn ervaringen in de Eerste Wereldoorlog, maar zijn meer dan dat. Graves neemt de tijd om zijn jeugd- en schoolervaringen te schetsen, wat een schitterend tijdsbeeld oplevert. Aandacht voor het Britse kostschoolleven aan het begin van de 20ste eeuw en zijn vriendschap met Everest-klimmer George Mallory leveren boeiend leesvoer op.

Zijn geschiedkundig verslag van het leven in de loopgraven is indrukwekkend en helder. Graves gaat de persoonlijk emoties niet uit de weg, maar heeft ook veel oog voor de omgang tussen de manschappen en de houding ten opzichte van de officieren en de vijand. Zijn kennismaking en vriendschap met Sigfried Sassoon (waarvan we eerder 'Memoires van een infanterieofficier' lazen) zijn een absolute meerwaarde voor lezers van beide boeken. Graves werpt een ander licht op de houding van Sassoon (die na een tweede verwonding in de loopgraven besluit als gewetensbezwaarde niet naar de oorlog terug te keren) en licht zijn eigen rol toe in de houding van het leger ten opzichte van Sassoon.
Graves heeft veel oog voor detail en schrijft over de houding van soldaten ten opzichte van de gasoorlog, de aanleg van loopgraven, het kwalitatieve verschil tussen de verschillende bataljons (met een geloofwaardige uitleg over het hoe en waarom van loopgraafvoeten en de al dan niet terechte impact daarvan) en de omgang met de lokale bevolking.

Tot slot neemt de dichter ook nog de tijd om zijn eerste jaren na de oorlog uit te schrijven, waardoor de blijvende impact van de loopgraven duidelijk wordt. Ook daar is zijn kennismaking met T.E. Lawrence (aka Lawrence of Arabia) en zijn zoektocht naar werk en zekerheid een meerwaarde voor het boek.

Indrukwekkende memoires in een vlotte en heldere stijl, een absolute aanrader.

gepubliceerd op 20/06/14, 11:50