>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Augustus

TITEL: Augustus

GENRE: roman

AUTEUR: John Williams

UITGEVERIJ: Lebowski

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: De ene hype is de andere niet. Sommige hypes bestaan bij gratie van de menselijke jaloezie: wat mijn buurman heeft, wil ik ook. Andere hypes (een minderheid?) bestaan bij gratie van kwaliteit: het product in kwestie is zo degelijk en toegankelijk, dat het aanspreek bij een grote groep mensen.
John Williams behoort duidelijk tot deze laatste categorie (wie is er bovendien nog jaloers omdat zijn buurman een boek heeft dat niet in zijn kast staat?): een oerdegelijke auteur die als geen ander de menselijkheid en morele dilemma's van zijn personages in heldere zinnen weet te vatten.

Na 'Stoner' (het leven is niet eerlijk, maar je kan er wel met opgeheven hoofd doorwandelen) en 'Butcher's Crossing' (idealen zijn niet hetzelfde als realiteit, maar dat wil niet zeggen dat je ze niet mag koesteren) begonnen we dan ook erg gretig in 'Augustus' te lezen.
Dit bekroonde werk van Williams handelt over de Romeinse keizer Augustus en werd feilloos en doordacht opgetrokken uit dagboekfragmenten, brieven en verordeningen van de senaat.

Op jonge leeftijd krijgt Augustus te horen dat zijn stiefvader Julius Ceasar werd vermoord en besluit hij er alles aan te doen om de moordenaars te straffen, wat hem ertoe aanzet de erfenis van Ceasar te aanvaarden en zelf de troon te bestijgen.

Wat volgt is een verhelderende en soms pijnlijk herkenbare blik op de machtspolitiek in het oude Rome: intriges, politieke huwelijken, samenzweringen en de poging van Augustus om ten midden van dit alles het rijk tot rust te brengen en de aanhoudende burgeroorlogen te bedwingen.

Williams doet weer uitstekend waar hij zo goed in is: een krachtig en helder beeld geven van de mens achter de keizer en van de morele moeilijkheden, de eenzaamheid en de keuzes die zijn positie afdwingt. Dat Augustus bereidt is om zijn persoonlijke voorkeuren opzij te zetten voor zijn grote idee van een vreedzaam Rome geeft zijn personage een tragische maar ook bewonderenswaardige kant.

Dat je vandaag het boek niet kan lezen zonder parallellen te trekken met onze huidige samenleving, is een absolute meerwaarde. De terugblik die we krijgen in de laatste brief van Augustus aan zijn laatst overgebleven vriend leert ons heel wat over de relativiteit van ons bestaan en de pogingen van een mens om waarachtig te blijven.

En wat dacht je van volgende bedenking van een terugblikkende Augustus:

"Hoewel ik het volk van tirannie, macht en families bevrijdde, en vrijheid van meningsuiting schonk zonder bang te hoeven zijn voor straf, werd de dictatuur me desondanks zowel door het volk als door de Romeinse senaat aangeboden..."

daar kunnen we even op kauwen...

Als het aan ons ligt, mogen ze de kasten en bureaulades van John Williams nog ettelijke keren binnenstebuiten keren om te zien of daar geen zestal vergeten manuscripten verborgen liggen: onze leeshonger naar 's mans schrijfsels is nog niet gestild. Komt er ook nog een vertaling van 'Nothing but the night' beste uitgever? Of zullen we die alvast in het Engels tot ons nemen?

In ieder geval: grote meneer, die John Williams.

gepubliceerd op 28/08/14, 11:58