>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


De Cirkel

TITEL: De Cirkel

GENRE: roman

AUTEUR: Dave Eggers

UITGEVERIJ: Lebowski

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Een hedendaagse 1984.
Je kan om de vergelijking niet heen. Dave Eggers neemt onze obsessie met 'likes' en 'vrienden' op Facebook, Twitter en andere sociale netwerken onder de loep en vergroot de hedendaagse toestand uit om De Cirkel vorm te geven. Een pijnlijke, satirische kijk op onze behoeftes om te zien en gezien te worden, met alle gevolgen van dien.

Mae, net afgestudeerd, mag onder de vleugels van haar schoolvriendin Annie aan de slag bij 'De Cirkel'. Dat bedrijf maakte het internet - zoals we dat vandaag kennen - overbodig door iedereen uit te nodigen met zijn ware identiteit een profiel bij De Cirkel aan te maken en zo een hele hoop diensten en mogelijkheden onder één dak te brengen en misbruik uit te sluiten. Mae is in de wolken en wordt steeds enthousiaster over de mogelijkheden die De Cirkel kan ontwikkelen om de samenleving veiliger, transparanter en eerlijker te maken.
Ondanks protesten van haar ouders en een bezorgde ex wordt Mae zelfs één van de voortrekkers van het bedrijf en zijn visie op de perfecte maatschappij.

Voor de lezer voelt De Cirkel inmiddels steeds meer als een sekte aan, maar als één van de oprichters van het bedrijf een betoog houdt over het belang van eerlijkheid en transparantie in de maatschappij, kost het je soms toch moeite om de valkuilen in zijn betoog te zien.

Dave Eggers heeft een vlotte pen, koos een tastbaar en herkenbaar onderwerp, vergrootte dat uit en schreef er een roman met veel vaart over. Dat kan hij en we lazen het boek dan ook uit in sneltempo, gefascineerd en soms pijnlijk geconfronteerd.
Toch een puntje van kritiek? Hoewel Eggers goed schrijft, konden we ons toch niet altijd met zijn personages identificeren en vonden we sommige keuzes van het hoofdpersonage niet helemaal geloofwaardig. Ook een plotgegeven dat Eggers verborgen leek te willen houden, was ons al snel duidelijk.

Niettemin een leestip die je aan het denken zet (dat is wel absoluut Eggers zijn verdienste!) of wat dacht je van een uitspraak als:

"Niemand heeft zoveel contact nodig als jullie aanbieden. Daar wordt niemand beter van. Het geeft geen toegevoegde waarde. Het is net fastfood. Weet je hoe ze dat eten manipuleren? Met wetenschappelijke methoden bepalen ze precies hoeveel zout en vet erin moet om jou aan het eten te houden. Je hebt geen trek, je hebt dat eten niet nodig, het heeft geen voedingswaarde, maar toch blijf je die lege calorieën eten."

Kauw daar maar eens op ;)

Graag gelezen en graag op gekauwd!

gepubliceerd op 29/08/14, 16:01