>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Waterschapsheuvel

TITEL: Waterschapsheuvel

GENRE: roman

AUTEUR: Richard Adams

UITGEVERIJ: Boekerij

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Konijnen. We hebber er eentje in onze tuin waarvan we weten dat hij graag het hart van een frisse krop sla eet en bijwijlen 's nachts minutenlang voor zich uit zit te staren. Als we hem kwijt zijn, weten we inmiddels dat hij op de zolder van zijn kot zit, waarheen hij zich een weg knaagde door houten planken van een centimeter dik.

Ondernemende beestjes dus en dat leerden we ook uit 'Waterschapsheuvel' van Richard Adams, een boek over (tromgeroffel) het wedervaren van een groep konijnen die de eigen kolonie verlaat om een nieuwe kolonie te stichten.

Onder leiding van Hazelaar verlaat een kleine groep konijnen de kolonie in Sandelvoorde na een visioen van Vijfje die zag dat de kolonie door een ernstig gevaar bedreigd werd. Vervolgens neemt Richard Adams ons mee op de avontuurlijke en gevaarlijke tocht die de konijnen afleggen op zoek naar een geschikte locatie om hun eigen kolonie te stichten. Eens ze die gevonden hebben, moet probleem nummer twee worden aangepakt: de zoektocht naar wijfjes, want zonder hen is er natuurlijk geen toekomst voor de kolonie.

Adams pakt het grondig aan: de konijnen hebben een eigen taal, waarvan sommige woorden onvertaalbaar zijn (hroedoedoe = tractor of elk ander motorvoertuig). Omdat konijnen ook graag naar verhalen luisteren, maken we ook kennis met hun eigen mythologie over het ontstaan van de wereld en hun mythische helden. Richard Adams opent bovendien elk hoofdstuk met een citaat van (grote) schrijvers als Shakespeare, William Blake, ... dat de sfeer of de huidige situatie kadert.

Wat het boek helemaal de moeite waard maakt, is dat de konijnen op hun tocht ook verschillende andere kolonies ontmoeten en vragen hebben bij de manier waarop die geleid worden. Onverholen maatschappijkritiek in een konijnenboek, dat beviel ons wel.

Een boek boordevol fantasie, avontuur, wanhoop en actie dat ook nog eens leest als een trein: wij zijn fan.

gepubliceerd op 28/08/14, 11:28