>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Al die tijd de duivel

TITEL: Al die tijd de duivel

GENRE: roman

AUTEUR: Donald Ray Pollock

UITGEVERIJ: Karaat

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Enkele jaren geleden maakte een klant ons attent op ene Donald Ray Pollock, die toch wel een stukje kon schrijven en er zijn hand niet voor omdraaide om de slechte kant(jes) van de mens in zijn boeken uit te lichten.
We namen zijn Engelstalige boeken op voorraad, zagen ze gestaag verkopen en raakten meer en meer gefascineerd door Pollock en zijn schrijfsels.
Maar lezen, daar kwamen we nog niet aan toe.

Tot ons een jaar geleden de heuglijke tijding bereikte dat de vrienden van Uitgeverij Karaat het boek in Nederlandse vertaling brachten. Plots kon het niet snel genoeg gaan. We stalkten de uitgever, zagen de publicatiedatum een aantal keer verschuiven, raakten bijna in paniek, maar op 7 oktober was daar eindelijk "Al die tijd de duivel", het romandebuut van Donald Ray Pollock. (Eerder schreef hij de verhalenbundel Knockemstiff, wordt verwacht in december)

Met hooggespannen verwachtingen ergens aan beginnen draagt het risico op ontgoocheling met zich mee (ja ja, volwassen worden brengt je heel wat wijsheid, nu die nog gebruiken), maar geen paniek, laat je gerust warm maken voor Pollock: hij lost die verwachtingen moeiteloos in.

"Al die tijd de duivel" is een roman vol kansloze personages in een godvergeten gat in Ohio. De families die er wonen worden geteisterd door het lot, dat hen allesbehalve gunstig gezind is. Hoewel sommigen het rechte pad proberen te bewandelen, geven anderen zich schaamteloos over aan de verzoekingen van het kwade. Want mensen hebben slechte kanten bij overvloed en Donald Ray Pollock laat zijn personages daar gretig gebruik van maken.

"Al die tijd de duivel" is een gewelddadige roman. Reeds in de eerste hoofdstukken vloeit er bloed, veel bloed. Hoewel Pollock geen details schuwt en ook het geweld uitvoerig beschrijft, voelt het nooit grotesk aan. Het straffe aan zijn proza is dat - hoewel we het soms uitzinnige geweld en de dorre slechtheid niet kunnen begrijpen - we de beweegredenen en de achtergronden van zijn personages erg goed aanvoelen. Dat maakt het boek zo uniek en zorgt voor een enorme impact bij de lezer. De daden van een moorddadig rondreizend koppel of de schaamteloosheid van een door & door slechte priester staan mijlenver van ons af, maar Donald Ray Pollock geeft ze op indrukwekkende wijze gestalte: het zijn geen cartooneske of Tarantino-achtige uitvergrotingen, maar mensen die alle hoop verloren of zich geen weg weten te vinden in het godvrezende zuiden van Amerika. (Of hypocriete eikels die zich nergens voor schamen.)

Hoewel we graag zouden schrijven dat niet alles in "Al die tijd de duivel" kommer en kwel is, lijkt het ons toch een foute woordkeuze. Wat we willen zeggen is dat niet alle personages door en door slecht zijn, hoewel ze allen met het kwade in zichzelf en hun medemensen af te rekenen krijgen. Er is ook licht in de roman van Pollock, hoewel dat niet altijd even helder schijnt.

"Al die tijd de duivel" is een rauw en genadeloos boek dat lange tijd na het omslaan van de laatste bladzij in je hoofd blijft nazinderen.
Hebben we echt allemaal zoveel slechts in ons? Het lijkt eenvoudig om 'nee' te antwoorden, maar als het lot een gesel is die keer op keer genadeloos toeslaat, waar sta je dan?
De antwoorden zullen nog wel even op zich laten wachten, maar de manier waarop Donald Ray Pollock de vragen in ons hoofd wist te nestelen, is alleszins indrukwekkend. Absolute aanrader.

gepubliceerd op 30/11/14, 11:58