>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Hyperion

TITEL: Hyperion

GENRE: scifi

AUTEUR: Dan Simmons

UITGEVERIJ: Luitingh Sijthoff

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Als we net een boek lazen met enorme inpakt, moeten we nadien even ontspannen. Dat doen we de laatste tijd graag met scifi. Lekker verdwalen in verzonnen werelden deden we dus ook met deze SF-klassieker uit 1989.

Dat Hyperion bekroond werd met de prestigieuze 'Hugo-award' lijkt ons na lezing terecht. Dan Simmons creƫert met Hyperion een originele en fascinerende wereld. Dankzij de 'Hawking-aandrijving' (die ruimtetoestellen toelaat sneller dan het licht te reizen) en 'farcasters' (een soort teleportatie-portalen) heeft de mensheid zich door heel het universum verspreid.
Centraal in het verhaal staan de 'tijdstombes' op de geheimzinnige planeet Hyperion, die een belangrijke rol lijken spelen in het overleven van de mensheid in het universum.

Heb je nu al het gevoel dat je niet mee bent? Geen nood, wat Hyperion zo'n sterk boek maakt, is de structuur die wat doet denken aan 'The Canterbury Tales'. We volgen 7 pelgrims die op weg gaan naar de tijdstombes om er de 'shrike' - de bewaker van die tombes - te ontmoeten. Tijdens de tocht verteld elk van de pelgrims zijn verhaal. Allen hebben ze in hun verleden al te maken gehad met de shrike of de tijdstombes zodat we als lezer een steeds completer beeld krijgen van waar het om draait.

We verdwaalden met genoegen meer dan 400 bladzijden lang in het universum van Dan Simmons en lieten ons graag meeslepen door de plot. Nadien ontdekten we natuurlijk dat Hyperion het eerste deel is van wat men later de 'Hyperion Cantos' ging noemen die bestaat uit vier boeken en een reeks kortverhalen. Alle vier werden ze genomineerd voor verschillende science fiction prijzen en drie van de vier werden ook effectief bekroond.
Fantastich leesvoer!

gepubliceerd op 19/12/14, 13:41