>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Knockemstiff

TITEL: Knockemstiff

GENRE: Verhalen

AUTEUR: Donald Ray Pollock

UITGEVERIJ: Karaat

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Dat we fan zijn weet u vermoedelijk al. We schreeuwen het graag en geregeld van de daken. Nadat 'Al die tijd de duivel' een verpletterende indruk naliet, begonnen we gretig aan de verhalenbundel 'Knockemstiff' waarmee Donald Ray Pollock op 54-jarige leeftijd debuteerde. We zijn dankbaar dat Pollock, die meer dan 30 jaar in een papierfabriek werkte en truckchauffeur was, op een dag besloot een pen ter hand te nemen.

Pollock neemt ons mee naar Knockemstiff, een godvergeten gat in Ohio (waar hij zelf geboren en getogen werd) en leidt ons in 18 verhalen door de schrijnende, trieste en drieste levens van de inwoners van dat dorp.
Sommigen willen wel, maar zijn kansloos, anderen kan het niets schelen en maken van hun hardheid en verdorvenheid een erezaak. Maar overal vallen slachtoffers, fysiek en moreel. Ouders helpen hun kinderen naar de verdommenis, genadeloze levensstijlen eisen hun slachtoffers en vooroordelen, alcohol en testosteron vieren hoogtij in een gehucht dat nauwelijks op de kaart terug te vinden is. Een vallei waaruit iedereen wil ontsnappen, maar die niemand loslaat.

Pollock schrijft erg goed en de combinatie van die stijl en de rauwheid van zijn verhalen werkt bijna bezwerend: hoewel je voelt dat er niets goeds of moois meer te verwachten valt, blijf je doorlezen. Zelfs de ruwste karakters weet Pollock met empathie te schetsen, hoewel over hun slechte kant geen twijfel bestaat.

Tussen het lezen van zijn roman en het lezen van de verhalenbundel, hadden we het geluk de schrijver zelve te mogen ontmoeten. Donald Ray Pollock is een fijn en minzaam man die met beide voeten op de grond geniet van de wereld die zijn boeken voor hem openden.

"After 'Knockemstiff' had been published, I realised 'Damn, this was nearly a novel'", wist Pollock ons te vertellen.
Geen leugen: karakters komen terug, verhaallijnen uit het ene verhaal lijken invloed te hebben op andere en elk verhaal ademt uit elke verdorven porie de sfeer van dat troosteloze gehucht. Uitgeverij Karaat noemt 'Knockemstiff' dan ook terecht 'Een roman in 18 verhalen'.

Met genoegen hoorden we Pollock vertellen dat hij aan een tweede roman werkt. Een boek waarnaar we nu al reikhalzend uitkijken, want het was lang gelegen dat we nog zo van een schrijver onder de indruk waren.
Lezen die man!

gepubliceerd op 18/12/14, 21:38