>> Gelezen & Goedgekeurd

> Terug


Z van Zachariah

TITEL: Z van Zachariah

GENRE: (jeugd)roman

AUTEUR: Robert C. O'Brien

UITGEVERIJ: Aerial Media

GELEZEN DOOR: Gert

BOEK: Robert C. O'Brien overleed in 1973 en liet - na het publiceren van enkele jeugdromans - een onafgewerkt manuscript achter. Op basis van zijn aantekeningen besloten zijn vrouw en dochter het boek af te werken en postuum te publiceren. 'Z van Zachariah' werd een instant klassieker en werd in 1976 bekroond met de Edgar Award for best Juvenile Mystery. Tijdens die succesvolle & inmiddels bijna 40 jaar durende carrière werd het boek nooit naar het Nederlands vertaald.
Tot de jonge uitgeverij Aerial Media ermee aan de slag ging en terecht besloot een Nederlandstalige editie uit te geven. Daar kunnen we hen alleen maar dankbaar voor zijn.

Na een kernoorlog leeft de zestienjarige Ann Burden alleen in de boerderij van haar ouders in een afgelegen vallei die wonderwel gespaard bleef van radioactiviteit. Ze trekt al meer dan een jaar haar plan en is ervan overtuigd dat ze de laatste mens op de wereld is.
Maar dan ziet ze op een avond plots de rook van een kampvuur omhoog krinkelen. Blijkbaar is Ann niet de enige overlevende.

O'Brien heeft een vlotte pen en weet je van meet af aan mee te sleuren in zijn verhaal. Zijn stijl en opbouw zijn een absolute meerwaarde. Wat het boek helemaal onvergetelijk maakt, is wat de auteur met de verhaallijn aanvangt.

Want hoewel het een heerlijkheid is om te ontdekken dat je niet langer alleen bent en alles zelf moet rooien, Ann ontdekt dat er ook ergere dingen bestaan dan de laatste mens op aarde zijn.

De karakters zijn erg degelijk uitgewerkt en het boek kreeg het juiste tempo en een verrassende plot met zich mee. Een absolute aanrader die garant staat voor enkele uren meeslepend en enerverend leesplezier.

gepubliceerd op 19/12/14, 12:37